Δευτέρα 25 Απριλίου 2016

Παγκόσμια Εβδομάδα Δράσης για την Εκπαίδευση από την Αctionaid

  Την τελευταία εβδομάδα πριν τις διακοπές του Πάσχα, η τάξη μας συμμετείχε στην Παγκόσμια Εβδομάδα Δράσης για την Εκπαίδευση με θέμα "Παιδιά με αναπηρία, ορατά σε όλα τα σχολεία", που διοργανώθηκε από την Actionaid.
  Την Τετάρτη βγήκαμε στο προαύλιο, καθίσαμε σε κύκλο και διαβάσαμε σε ομάδες το απόσπασμα "Η φίλη μας η Αργυρώ" από το βιβλίο της Γ΄ Δημοτικού. 
   Το κείμενο μας έδωσε την αφορμή να συζητήσουμε για τα άτομα με αναπηρία και τα δικαιώματά τους στην εκπαίδευση και την πρόσβασή τους στα δημόσια σχολεία. Έπειτα κατευθυνθήκαμε στο χώρο της σχολικής βιβλιοθήκης και παρακολουθήσαμε το βίντεο ευαισθητοποίησης που δημιούργησε η οργάνωση.

  Με αφορμή τα όσα είδαμε στο βίντεο και τα στοιχεία που μας έστειλε στο εκπαιδευτικό υλικό η Actionaid, αρχίσαμε σιγά σιγά να καταλαβαίνουμε ότι η εκπαίδευση των παιδιών με αναπηρία δεν είναι δυστυχώς κάτι το αυτονόητο. Θελήσαμε, λοιπόν, να δούμε από πρώτο χέρι πόσο "φιλόξενο" θα ήταν το σχολείο μας σε μαθητές με κάποια μορφή αναπηρίας.
  Καθίσαμε σε αναπηρικά αμαξίδια και προσπαθήσαμε να κινηθούμε σε όλους τους χώρους του σχολείου μας, από το προαύλιο και τις βρύσες μέχρι τις τουαλέτες, το γραφείο των δασκάλων και τη σχολική βιβλιοθήκη. Καταλαβαίνετε ότι πουθενά δεν τα καταφέραμε... Μόλις ολοκληρώσαμε τη δραστηριότητα, συγκεντρωθήκαμε σε κύκλο και συζητήσαμε τα όσα είδαμε και νιώσαμε!
 Στη συνέχεια χωριστήκαμε σε ομάδες, διαβάσαμε τις καρτέλες με τις προσωπικές ιστορίες που μας έστειλε η οργάνωση, τις παρουσιάσαμε στην ολομέλεια της τάξης και συζητήσαμε πάνω σε αυτές.
  Την επόμενη ημέρα τα παιδιά της τάξης χωρίστηκαν σε δύο ομάδες. Η μια ανέλαβε να ζωγραφίσει το έντυπο, που μας έστειλε η Actionaid και η άλλη έγραψε μια επιστολή προς τον διευθυντή του σχολείου με τις παρατηρήσεις μας από τη βιωματική δραστηριότητα.
Η αφίσα που στείλαμε στην Αctionaid
 Η επιστολή προς τον κ. Γιάννη, τον διευθυντή μας
https://www.dropbox.com/s/uk89odvk20tmlnz/%CE%95%CF%80%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%BF%CE%BB%CE%AE.pdf?dl=0
(Πάτησε στην εικόνα για να διαβάσεις την επιστολή)
Ευχαριστούμε πολύ το Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Λιβαδειάς που μας παραχώρησε τα αναπηρικά αμαξίδια για τις ανάγκες των δραστηριοτήτων μας!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου