Σάββατο 16 Απριλίου 2016

Έρευνα για την ρύπανση του αέρα

 Την προηγούμενη εβδομάδα στη Μελέτη Περιβάλλοντος ασχολούμασταν με τη ρύπανση του αέρα από τις ανθρώπινες δραστηριότητες. Για το λόγο αυτό πήραμε μέρος σε δύο έρευνες για να διαπιστώσουμε πόσο συμβάλλουμε και εμείς με τις καθημερινές μας συνήθειες στη ρύπανση του αέρα στην πόλη μας.
  Αρχικά χωριστήκαμε σε ομάδες, επισκεφθήκαμε τις υπόλοιπες τάξεις και ρωτήσαμε τους συμμαθητές μας με ποιο μέσο έρχονται στο σχολείο.
  Μόλις συγκεντρώσαμε τα στοιχεία που θέλαμε, προχωρήσαμε στη δεύτερη φάση της έρευνας! Χωριστήκαμε σε ομάδες, πήραμε τα βιβλία μας και βγήκαμε εκτός σχολείου. Κατευθυνθήκαμε σε έναν από τους πιο πολυσύχναστους δρόμους της Λιβαδειάς, την οδό Παπασπύρου.
 Εκεί καταμετρήσαμε για 20 λεπτά πόσα αυτοκίνητα με έναν επιβατη πέρασαν, πόσα είχαν πάνω από δύο, πόσα λεωφορεία είδαμε, πόσα ποδήλατα παρατηρήσαμε κτλ. Μόλις ολοκληρώσαμε τις μετρήσεις μας, επιστρέψαμε πίσω στο σχολείο.
  Χθες Παρασκευή, όλες οι ομάδες παρουσίασαν τα αποτελέσματα των μετρήσεων και τα καταγράψαμε σε ραβδογράμματα στον πίνακα της τάξης. Τα αποτελέσματα μας σόκαραν, μια και τα περισσότερα παιδιά μετακινούνται με αυτοκίνητο προς ή από το σχολείο, ενώ σε 20 λεπτά στην οδό Παπασπύρου μετρήσαμε 101 αυτοκίνητα με έναν επιβάτη, 40 με περισσότερους από 2 και μόλις 2 ποδήλατα ή 3 λεωφορεία.
  Με τις δραστηριότητες αυτές καταλάβαμε από πρώτο χέρι, ότι ευθυνόμαστε και εμείς για την κακή ποιότητα του αέρα στην πόλη μας και συμφωνήσαμε ότι πρέπει αυτό να αλλάξει και να χρησιμοποιούμε πιο φιλικά στο περιβάλλον μέσα μετακίνησης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου