Πέμπτη 12 Φεβρουαρίου 2015

Life Skills - Δικαιώματα και υποχρεώσεις

  Στη δραστηριότητα του προγράμματος Life Skills - Δικαιώματα και υποχρεώσεις είχαμε ως στόχο να δημιουργήσουμε ένα κοινωνικό συμβόλαιο! Αλλά ας τα πάρουμε από την αρχή!
  Πρώτα ζωγραφίσαμε στον πίνακα το σώμα ενός ανθρώπου και έπειτα μιλήσαμε για τα χαρακτηριστικά και τις ιδιότητες που πρέπει να έχει ένας άνθρωπος για να είναι ολοκληρωμένος και ευτυχισμένος. Όσα αναφέρονταν, τα σημειώναμε στο σώμα του ανθρώπου π.χ. το φαγητό κοντά στο κεφάλι, τα συναισθήματα στην καρδιά κτλ.
  Έπειτα συζητήσαμε ποια χαρακτηριστικά και ποιες ιδιότητες χρειαζόμαστε για να επιβιώσουμε, ποια για να αναπτυχθούμε σαν προσωπικότητες και ποια για να κάνουμε καλύτερη τη ζωή μας.  
  Στη συνέχεια κόψαμε ομοιώματα φρούτων και γράψαμε πάνω τους τα ανθρώπινα δικαιώματα που προέκυπταν από τα χαρακτηριστικά και τις ιδιότητες που είχαμε γράψει στην προηγούμενη δραστηριότητα. Μόλις τελείωσαν όλα τα παιδιά τα κολλήσαμε σε ένα δέντρο που είχαμε σχεδιάσει σε χαρτί του μέτρου.
  Ωραία τα δικαιώματα, αλλά υπάρχουν και οι υποχρεώσεις που είναι απαραίτητες για την προστασία τους! Αφού μιλήσαμε για τις υποχρεώσεις που έχουμε, τις καταγράψαμε σε χαρτόνια που ήταν κομμένα σαν ρίζες και τα κολλήσαμε στο δέντρο μας!
  Μόλις ολοκληρώθηκε η δραστηριότητα, βάλαμε στον κορμό του δέντρου τις υπογραφές μας, για να δείξουμε ότι δεσμευόμαστε να σεβόμαστε τα ανθρώπινα δικαιώματα, να τα διεκδικούμε και να αναλαμβάνουμε τις υποχρεώσεις μας!
Το δέντρο των δικαιωμάτων και των υποχρεώσεων

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου