Τετάρτη 11 Φεβρουαρίου 2015

Αλατωρυχείο Βιελίτσκα

  Το Αλατωρυχείο της Βιελίτσκα βρίσκεται στην Πολωνία και ιδρύθηκε τον 13ο αιώνα. Αποτελεί το δεύτερο σε αρχαιότητα αλατωρυχείο της Ευρώπης και η εξόρυξη του αλατιού γινόταν από τον Μεσαίωνα μέχρι το 1996, οπότε και εξαντλήθηκαν τα αποθέματα.
  Εκτείνεται σε εννέα υπόγεια επίπεδα, φθάνει σε βάθος τα 327 μέτρα, έχει περισσότερες από 2.040 αίθουσες, οι στοές ξεπερνούν σε μήκος τα 300 χλμ., ενώ υπάρχουν και υπόγειες λίμνες.
  Το σπουδαιότερο αξιοθέατο στο ορυχείο είναι το Μουσείο, που βρίσκεται στον τρίτο όροφο του αλατωρυχείου και σε βάθος 130 μέτρων. Επί σειρά ετών οι αλατωρύχοι έφτιαχναν από αλάτι εντυπωσιακά έργα τέχνης, που κοσμούν μέχρι και σήμερα τις αίθουσες του αλατωρυχείου.
 Ιδιαίτερα εντυπωσιακό είναι το "Παρεκκλήσιο της Ευλογημένης Κίνγκα", ένας καθεδρικός ναός διαστάσεων 54 μ. επί 17 μ. και με ύψος 12 μέτρα. Η κατασκευή αυτού του υπόγειου ναού διήρκεσε περισσότερο από 30 χρόνια (1896 - 1927), ενώ χρησιμοποιήθηκαν 20.000 τόνοι συμπαγούς αλατιού. 
  Όλα τα αντικείμενα μέσα στο ναό, από τους πολυελαίους μέχρι τα είδη θρησκευτικής λατρείας, είναι κατασκευασμένα εξολοκλήρου από το αλάτι του ορυχείου. Από την οροφή του ναού κρέμονται πολυέλαιοι από αλάτι, η Αγία Τράπεζα και ένας Εσταυρωμένος δεσπόζουν στην αίθουσα, ενώ οι τοίχοι κοσμούνται με ανάγλυφες παραστάσεις από αλάτι.


Πηγή: Βικιπαίδεια, kanapedatos.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου