Πέμπτη 23 Αυγούστου 2012

Η σκαπάνη βρήκε μινωική έπαυλη!

  Χρονολογείται στο 1600-1400 π.Χ., ανακαλύφθηκε σε υψόμετρο 900 μέτρων στην Ιεράπετρα και διατηρεί όλα τα αντικείμενα που βρίσκονταν στο εσωτερικό της.

 
Οι αρχαιολόγοι, ο δήμαρχος Ιεράπετρας και άλλοι φορείς στον χώρο της ανασκαφής
  Μινωική έπαυλη έφερε στο φως στην Ιεράπετρα η αρχαιολογική σκαπάνη, προκαλώντας νέο ενδιαφέρον στον χώρο των αρχαιολογικών ερευνών.
   Η νέα ανακάλυψη του σημαντικού μινωικού κτιρίου, που χρονολογείται ανάμεσα στα 1600 - 1400 π.Χ., έγινε στη θέση «Γαϊδουροφάς» στην Ανατολή της Ιεράπετρας και σε υψόμετρο 900 μέτρων. Ο ανασκαφέας της Κνωσού Αρθουρ Εβανς, ο οποίος πέρασε από την περιοχή το 1898, στο ημερολόγιό του ανέφερε ότι διαπίστωσε πως στον συγκεκριμένο χώρο του «Γαϊδουροφά», υπήρχαν αρχιτεκτονικά στοιχεία που μαρτυρούσαν την παρουσία μινωικού κτιρίου.
   Οι σύγχρονοι αρχαιολόγοι που ... περπάτησαν τα βήματα του Εβανς και προχώρησαν στη νέα ανακάλυψη λένε ότι, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, το σημαντικό μινωικό κτίριο θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως έπαυλη.
  Οι ίδιοι τώρα θέλουν ν' ανακαλύψουν όσο το δυνατό περισσότερα ευρήματα και στοιχεία για τη μινωική Ιεράπετρα, αλλά και να μελετήσουν στοιχεία για τη σημασία των βουνών στη μινωική οικονομία, τις πηγές εισοδήματος των Μινωιτών.
   Η ανασκαφή γίνεται στο πλαίσιο πενταετούς ερευνητικού προγράμματος που υλοποιεί και χρηματοδοτεί το Πανεπιστήμιο Αθηνών,  με τη χρηματική στήριξη ιδρυμάτων από την Ελλάδα και το εξωτερικό, με επικεφαλής τον λέκτορα Προϊστορικής Αρχαιολογίας στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας κ. Γιάννη Παπαδάτο και υποδιευθυντή τον Γεραπετρίτη αρχαιολόγο Κωστή Χαλικιά, διδάκτορα του Πανεπιστημίου της Χαϊδελβέργης.
   Στο διάστημα των έξι εβδομάδων που διήρκεσε η φετινή πρώτη ανασκαφική περίοδος, οι αρχαιολόγοι κατάφεραν να ανασκάψουν μέχρι το δάπεδο το εσωτερικό δύο δωματίων. Το κτίριο διασώζει όλες τις επιχώσεις του, δεν έχει υποστεί μεταγενέστερη σύληση και, το κυριότερο, οι ένοικοι το εγκατέλειψαν μετά την καταστροφή του χωρίς να πάρουν μαζί τους τα αντικείμενα που βρίσκονταν στο εσωτερικό του. Τα αίτια καταστροφής και οι λόγοι εγκατάλειψης του κτιρίου δεν έχουν αποσαφηνιστεί ακόμα.
   Τέτοιες επαύλεις, σύμφωνα με τους αρχαιολόγους, υπάρχουν και σε άλλα μέρη της Κρήτης, αλλά έως τώρα έχουν καταγραφεί και ανασκαφεί μόνο σε πεδινές περιοχές, σε υψόμετρο έως 400 μέτρα. Αντίθετα, το κτίριο στην Ανατολή βρίσκεται πολύ υψηλότερα και αποτελεί το δεύτερο υπό ανασκαφή κτίριο σε τόσο μεγάλο υψόμετρο μετά από εκείνο στη Ζώμινθο από τους Γιάννη και Εφη Σακελλαράκη.
   «Με αυτή την ανασκαφή προσπαθούμε να καταλάβουμε τη σημασία των βουνών για τη μινωική οικονομία, δηλαδή τους φυσικούς πόρους και τις πλουτοπαραγωγικές πηγές που εκμεταλλεύονταν οι Μινωίτες σε αυτά τα υψόμετρα. Επίσης, ο δεύτερος στόχος μας είναι να αρχίσουμε να καταλαβαίνουμε τι γινόταν στη μινωική Ιεράπετρα όπου τα στοιχεία είναι ελάχιστα. Παρά τη διαχρονική σημασία της πεδιάδας της Ιεράπετρας, δεν έχουμε την παραμικρή ιδέα για τη θέση του μινωικού οικισμού και δεν γνωρίζουμε αν υπήρχε κάποιου είδους διοικητικό ή ακόμα και ανακτορικό κέντρο, όπως αυτά που έχουν ανασκαφεί σε γειτονικές θέσεις, στα Γουρνιά, στον Μακρύ Γιαλό και στον Μύρτο. Γι' αυτό και αναζητούμε έμμεσα στοιχεία στα βουνά ελπίζοντας ότι η ανασκαφή στην Ανατολή θα μας τα προσφέρει», τόνισε ο επικεφαλής της ανασκαφής κ. Γιάννης Παπαδάτος.
   Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Ιεράπετρας που επισκέφτηκε την ανασκαφή δήλωσε εντυπωσιασμένος και τόνισε: «Η ανασκαφή στον Γαϊδουροφά αποτελεί μια ακόμα απόδειξη για το σημαντικό αρχαιολογικό πλούτο που διαθέτει η περιοχή της Ιεράπετρας. Είναι σημαντικό ότι η ανασκαφή αφορά τη Μινωική περίοδο και ο δήμος θα σταθεί αρωγός στην προσπάθεια αυτή. Επίσης, η έντονη δραστηριότητα ανασκαφών στην περιοχή αναδεικνύει για άλλη μία φορά την ανάγκη να προχωρήσει το υπουργείο Πολιτισμού τις διαδικασίες για τη δημιουργία μουσείου στην πόλη μας».
Πηγή: Μανώλης Κοκολάκης, Έθνος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου