Τετάρτη 7 Ιανουαρίου 2015

Φως και χρώματα

  Το λευκό φως, όταν περάσει μέσα από ένα διαφανές υλικό (π.χ. πρίσμα), αναλύεται σε 7 διαφορετικά χρώματα, όπως κόκκινο, πορτοκαλί, κίτρινο, πράσινο, γαλάζιο, μπλε και μοβ. Το φαινόμενο αυτό ονομάζεται ανάλυση του λευκού φωτός.
Ας το δούμε και διαδραστικά, κάντε κλικ στην εικόνα.

  Την ανάλυση του λευκού φωτός παρατήρησε πρώτος ο Ισαάκ Νεύτων (Newton) το 1666. Ο Νεύτων, μετά από πολλά πειράματα, κατάφερε να αποδείξει ότι το λευκό φως αναλύεται σε εφτά επιμέρους χρώματα, τα οποία δεν αναλύονται περισσότερο και ότι αν τα συνδυάσουμε τότε παίρνουμε λευκό φως.
  Η ανάμειξη λοιπόν των χρωμάτων που προκύπτουν από την ανάλυση του φωτός έχει ως αποτέλεσμα την παραγωγή λευκού φωτός. Η διαδικασία αυτή  λέγεται σύνθεση του φωτός.
  Το λευκό φως συντίθεται και αν συνδυάσουμε σε κατάλληλες αναλογίες τα βασικά χρώματα πράσινο, μπλε και κόκκινο. 
Ας το διαπιστώσουμε διαδραστικά, κάντε κλικ στην εικόνα.
phet.colorado.edu/sims/color-vision/color-vision_el.jnlp
(Πάτησε στην εικόνα για να κατεβάσεις την εφαρμογή)
Πηγή: phet.colorado.edu 
  Τα αδιαφανή σώματα απορροφούν ένα μέρος της ακτινοβολίας που πέφτει επάνω τους και το υπόλοιπο το εκπέμπουν. Το χρώμα που βλέπουμε να έχει ένα σώμα εξαρτάται από δύο παράγοντες:
  • το χρώμα που φωτίζονται
  • το χρώμα που απορροφούν
  Αν ένα σώμα φωτίζεται με λευκό χρώμα και φαίνεται λευκό, σημαίνει ότι δεν απορροφά καθόλου ακτινοβολία. Αν φαίνεται κόκκινο , σημαίνει ότι απορροφά όλες τις ακτινοβολίες εκτός από την κόκκινη που τη διαχέει.
  Αν ένα σώμα φαίνεται κόκκινο στο λευκό φως και το φωτίσουμε με οποιαδήποτε άλλη ακτινοβολία βασικού χρώματος εκτός από το κόκκινο θα το απορροφήσει και θα φαίνεται μαύρο.
Ας το διαπιστώσουμε διαδραστικά, κάντε κλικ στην εικόνα.

Πηγή: skoultzis

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου