Τετάρτη 20 Ιουλίου 2011

Αντίπαρος 2011 - Από τα Καμάκια ως τον Αγγελάκα

  Εβδομάδα ντοκιμαντέρ που έχουν κάνει αίσθηση διοργανώνει το Cine Doc στην αίθουσα Ωλίαρος της Αντιπάρου τον Αύγουστο.
  Μετά από μια επιτυχημένη χρονιά προβολών στην Αθήνα, το CineDoc ανοίγει τα φτερά του σε ένα τετραήμερο αφιερωμένο στα πιο αγαπημένα ντοκιμαντέρ του 2010-11 στην Αντίπαρο, σε συνεργασία με τον θερινό κινηματογράφο Ωλίαρος. 
  Ταινίες για την μουσική, μαθήματα επιβίωσης και παραδοσιακής κτηνοτροφίας στις κορυφές του Ψηλορείτη, τα «καμάκια» της δεκαετίας του 1980 και η τουριστική «ανάπτυξη» με κάθε κόστος, ανήκουν στην θεματολογία του αφιερώματος που διαρκέσει τέσσερις μέρες από την Πέμπτη 4 Αυγούστου ως την Κυριακή 7 του μηνός. Το πρόγραμμα θα κλείσει…γλυκά με διαγωνισμό ζαχαροπλαστικής που κόβει την ανάσα και αναδεικνύει τους καλύτερους ζαχαροπλάστες στον κόσμο.
Το πρόγραμμα:
4 Αυγούστου - 21.00 ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ των Πολ Σμάσνι, Μαρία Στοτμάιερ, Γερμανία/Ελβετία, 2009, 100' στα ισπανικά με ελληνικούς υπότιτλους.
  Tο «Σύστημα» είναι πρόγραμμα μουσικής εκπαίδευσης στη Βενεζουέλα, που εμπνεύστηκε και ίδρυσε το 1975 ο οικονομολόγος και μουσικός Χοσέ Αντόνιο Αμπρέου αλλάζοντας την ζωή δεκάδων χιλιάδων παιδιών που ζουν στις φαβέλες. 
23.30 ΤΑΞΙΔΙΑΡΑ ΨΥΧΗ της Αγγελικής Αριστομενοπούλου, Ελλάδα 2009, 60' στα ελληνικά με αγγλικούς υπότιτλους
  Ένα ντοκιμαντέρ για τον Γιάννη Αγγελάκα που ξεκίνησε το μουσικό του ταξίδι τη δεκαετία του 80' και ως σήμερα η ποίηση του παραμένει το ίδιο επίκαιρη.

5 Αυγούστου - 21.00 ΤΟ ΚΑΛΕΣΜΑ ΤΟΥ ΒΟΥΝΟΥ του Στέλιου Αποστολόπουλου, Ελλάδα 2010, 52' στα ελληνικά με αγγλικούς υπότιτλους
  Η ιστορία του Γιάννη, ο οποίος αφήνει πίσω την οικογένεια του στην Αθήνα και μετακομίζει σε ένα μικρό χωριό στα Λευκά Όρη της Κρήτης προκειμένου να αναλάβει το μητάτο της οικογένειάς του. Επιστρέφει σε ένα επάγγελμα που διατηρείται ζωντανό από ελάχιστους ανθρώπους στην ορεινή Κρήτη, με θέα το Λιβυκό Πέλαγος.
22.30 COLOSI OF LOVE (ΤΑ ΚΑΜΑΚΙΑ), του Νίκου Μυστριώτη, Ελλάδα 2009, 52' στα ελληνικά/αγγλικά με ελληνικούς υπότιτλους
  Μέρος της ελληνικής κουλτούρας των δεκαετιών του '70 και του '80, το «καμάκι», σημείο αναφοράς για δεκάδες ανέκδοτα, επανήλθε στην επικαιρότητα μέσω αυτού του ντοκιμαντέρ σε σενάριο - δημοσιογραφική έρευνα Μαρίας Κουφοπούλου. Το φιλμ εστιάζει σε μια παρέα πρώην καμακιών οι οποίοι απλά, άμεσα και με χιούμορ δίνουν μια εικόνα της εποχής που σημάδεψε τις ζωές τους.

6 Αυγούστου - 21.00 ΕΝΑΣ ΤΟΠΟΣ ΧΩΡΙΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ
του Ανδρέα Αποστολίδη, Ελλάδα 2009, 58' στα ελληνικά με αγγλικούς υπότιτλους
  Η ταινία περιγράφει τον τρόπο που εκδιώχθηκε ο τοπικός πληθυσμός της Τανζανίας από τις περιοχές Serengeti και Ngorongoro, προκειμένου να δημιουργηθούν δύο από τα διασημότερα εθνικά πάρκα στο κόσμο. Ο φακός εστιάζει στους ανθρώπους που «δεν θα έπρεπε να είναι εκεί», των οποίων οι φωνές ακούγονται σπανίως, την ίδια στιγμή που η τουριστική βιομηχανία κατασπαταλά με γοργούς ρυθμούς τους φυσικούς πόρους της περιοχής.
22.30 ΕΘΙΣΜΕΝΟΙ ΣΤΟ ΠΛΑΣΤΙΚΟ, του Ιαν Κόναχερ, Καναδάς, 2008, 85', στα αγγλικά με ελληνικούς υπότιτλους
  Μπορούμε να ζήσουμε χωρίς να χρησιμοποιούμε πλαστικό αναρωτιέται το φιλμ του Κόναχερ που γυρίστηκε σε μια περίοδο τριών χρόνων καλύπτοντας 12 χώρες και πέντε ηπείρους, συμπεριλαμβανομένων και των δύο ταξιδιών στη μέση του Ειρηνικού Ωκεανού, όπου τα πλαστικά απορρίμματα που καταλήγουν στη θάλασσα συσσωρεύονται, δημιουργώντας ένα γιγαντιαίο νησί.

7 Αυγούστου - 21.00 KINGS OF PASTRY των Nτ.Α. Πενεμπέικερι και Κρις Χεγκέντους, ΗΠΑ, 2009, 85', στα αγγλικά και γαλλικά με ελληνικούς υπότιτλους
  Για πρώτη φορά κάμερα βρίσκεται στο άδυτο της γαλλικής ζαχαροπλαστικής καταγράφοντας τον τριήμερο διαγωνισμό 15 σεφ στη Λιόν που κρίνει κάθε τέσσερα χρόνια ποιος θα λάβει τον τίτλο τιμής MOF Meilleurs Ouvriers de France (Best Craftsmen in France).
Τιμή εισιτηρίου 6 ευρώ, Προπώληση στo ταμείo του κινηματογράφου,
Πληροφορίες: Κινηματογράφος ΩΛΙΑΡΟΣ, ΑΝΤΙΠΑΡΟΣ τηλ.: 697 48 70 862, www. cinedoc.gr, τηλ.: 694 6060862 
Πηγή: Ζουμπουλάκης Γιάννης, Το Βήμα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου