Τετάρτη 27 Απριλίου 2011

Είκοσι πέντε χρόνια στη σκιά του Τσερνόμπιλ.

 Είκοσι πέντε χρόνια συμπληρώθηκαν χθες, Τρίτη 26 Απριλίου, από την έκρηξη στον πυρηνικό σταθμό του Τσερνόμπιλ στην Ουκρανία. 
  Το πυρηνικό δυστύχημα του Τσερνόμπιλ έγινε πιο επίκαιρο μετά τα γεγονότα της Φουκουσίμα. Η Μόσχα πρόκειται να υποβάλει πρόταση - σχέδιο για να αυξηθούν διεθνώς τα επίπεδα ασφάλειας των πυρηνικών εργοστασίων στη σύνοδο κορυφής της «ομάδας των Οκτώ», το Μάιο, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Ρωσίας με αφορμή τη συμπλήρωση 25 χρόνων από την πυρηνική καταστροφή. 
  Το "βασικό μάθημα" που πρέπει να πάρουμε από την καταστροφή στον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα στην Ιαπωνία και του Τσερνόμπιλ στην Ουκρανία είναι ότι πρέπει "να λέμε την αλήθεια", σχολίασε ο Ντιμίτρι Μεντβέντεφ, παραμονή της 25ης επετείου.
  Στις 26 Απριλίου 1986 ο αντιδραστήρας νούμερο 4 στο
Τσερνόμπιλ, εξερράγη. Μετά το δυστύχημα οι σοβιετικές αρχές επέβαλαν την απομάκρυνση εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων από τα σπίτια τους στην Ουκρανία, τη Δυτική Ρωσία και την Λευκορωσία, ενώ σήμερα εξακολουθεί να υπάρχει μία «νεκρή ζώνη» 30 χιλιομέτρων γύρο από το πυρηνικό εργοστάσιο.
   Για το σβήσιμο της φωτιάς και τον καθαρισμό της ζώνης που είχε μολυνθεί από ραδιενέργεια, η ΕΣΣΔ απέστειλε σε περίοδο τεσσάρων ετών περίπου 600.000 ανθρώπους που μετείχαν στις επιχειρήσεις καθαρισμού. Σημειώνεται ότι οι άνθρωποι αυτοί εκτέθηκαν σε ισχυρές δόσεις ραδιενέργειας έχοντας ελάχιστη προστασία.
  Κανένας αξιόπιστος απολογισμός του δυστυχήματος αυτού δεν υπάρχει μέχρι σήμερα. Εξάλλου, οι σοβιετικές Αρχές προσπάθησαν μέχρι τέλους να αποκρύψουν και στη συνέχεια να υποβαθμίσουν το δυστύχημα του Τσερνόμπιλ.
Πηγή: www.skai.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου