Παρασκευή 18 Μαρτίου 2011

"Γεννιόμαστε με το γάλα, μεγαλώνουμε με το ψωμί": Χωριζόμαστε σε ομάδες - Φτιάχνουμε το συμβόλαιό μας.

  Την Παρασκευή 21-01-11 ξεκινήσαμε την ενασχόλησή μας με το Πρόγραμμα Αγωγής Υγείας "Γεννιόμαστε με το γάλα, μεγαλώνουμε με το ψωμί". Τι θέμα έχει; Τι άλλο από τη διατροφή!
 Τη μέρα εκείνη τοποθετήσαμε τα θρανία στην άκρη της αίθουσας και με τις καρέκλες σχηματίσαμε ένα μεγάλο κύκλο στο κέντρο της αίθουσάς μας.
Όνομα - επίθετο που μας χαρακτηρίζει
  Η πρώτη δραστηριότητα που κάναμε ήταν για να χαλαρώσουμε και να αισθανθούμε άνετα μια και όλοι ήμασταν αμήχανοι!
   Σε ένα χαρτόνι τα παιδιά έγραψαν το όνομά τους και ένα επίθετο που τα χαρακτηρίζει. Η αρχή έγινε από το δάσκαλο και ακολούθησαν τα παιδιά, όσα βέβαια ήθελαν. Η αλήθεια είναι ότι η δραστηριότητα αυτή μας βοήθησε αρκετά μια και γελάσαμε πολύ!
Εννοιολογικός χάρτης
  Η δεύτερη δραστηριότητα περιλάμβανε την κατασκευή ενός εννοιολογικού χάρτη.
  Στο κέντρο ενός μεγάλου χαρτονιού κολλήσαμε μια καρδιά με την ονομασία του προγράμματος  και η περιέργεια των παιδιών έφτασε στα ύψη! 
  Αρχίσαμε να κουβεντιάζουμε για το θέμα και να λέμε για το τι θα μάθουμε, με τι θα ασχοληθούμε, αν θα μαγειρέψουμε κτλ. Όσα πιστεύαμε ότι ήταν απαραίτητα για τη σωστή  ενημέρωσή μας για τη διατροφή, τα καταγράψαμε στο χαρτόνι μας.

Κλήρωση σε ομάδες
  Μετά τον εννοιολογικό χάρτη έφτασε η ώρα να χωριστούμε σε ομάδες! Αποφασίσαμε να δημιουργήσουμε 4 ομάδες των 4-5 ατόμων και για να μην τσακωνόμαστε κάναμε κλήρωση με χρωματιστά χαρτάκια!

1ο Φύλλο εργασίας
Αμέσως μετά οι ομάδες αποσύρθηκαν στα θρανία και άρχισαν να δουλεύουν το 1ο φύλλο εργασίας.
  Τα παιδιά στο φύλλο εργασίας κατέγραψαν τα μέλη των ομάδων, έδωσαν ονόματα στις ομάδες τους, όρισαν τους εκπροσώπους τους  και πρότειναν κανόνες για τη σωστή λειτουργία των ομάδων και γενικότερα της τάξης.
  Αφού ανακοινώθηκαν στην τάξη όλοι οι κανόνες που σκέφτηκαν τα παιδιά, αποφασίσαμε να τους ομαδοποιήσουμε και να φτιάξουμε το συμβόλαιο της τάξης, το οποίο θα υπογράψουμε όλοι μας την επόμενη φορά.
Σύμβολα - εμβλήματα ομάδων
Έπειτα πήραμε τους μαρκαδόρους μας και φτιάξαμε τα σύμβολα των ομάδων μας! Σας τα παρουσιάζουμε:
"Οι Απίθανοι"
"Τα Θηρία"
"Super Breakfast"
Συμμετέχουν οι μαθητές: Λεωνίδας, Εύα, Αστερούλα και Κωνσταντίνα
"S.P.D."

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου