Τρίτη 22 Φεβρουαρίου 2011

Επικίνδυνα τα διαστημικά σκουπίδια!

   Η ποσότητα των συντριμμιών που βρίσκονται σε τροχιά γύρω από τη γη έχει φθάσει σε ένα κρίσιμο επίπεδο, λόγος για τον οποίο η Διεθνής Ενωση για την Πρόοδο της Διαστημικής Ασφάλειας απαιτεί σε έκθεσή της την επείγουσα θέσπιση αυστηρών διεθνών νόμων, προκειμένου να αποφευχθεί μια τραγωδία. 
  Σύμφωνα με τη NASA, σήμερα υπάρχουν 9.000 κομμάτια διαστημικών σκουπιδιών σε τροχιά, που ζυγίζουν συνολικά περισσότερο από 5.500 τόνους και σε αυτά περιλαμβάνονται παλαιοί προωθητικού τύπου πύραυλοι, εργαλεία και όργανα που χάθηκαν από αστροναύτες, και κομμάτια διαστημικών σκαφών.
  Τα διαστημικά σκουπίδια, που ποικίλλουν σε μέγεθος και περιλαμβάνουν από μικρο-σκοπικά μπουλόνια και βίδες μέχρι τεράστια κομμάτια από ατράκτους, βρίσκονται σε δύο βασικές ζώνες: σε χαμηλή τροχιά γύρω από τη Γη, μερικές εκατοντάδες μίλια πάνω από τη γη και σε γεωστατική τροχιά, 22.300 μίλια πάνω από τη Γη. 
  Εκείνα που βρίσκονται σε χαμηλή τροχιά δημιουργούν ιδιαίτερα προβλήματα, αφού θα μπορούσαν να χτυπήσουν επανδρωμένα διαστημικά σκάφη προειδοποιούν οι εμπειρο-γνώμονες του διαστήματος. Το 1991 ένα διαστημικό λεωφορείο αναγκάστηκε να πυροδοτήσει τις μηχανές του εκτάκτως, προκειμένου να αποφύγει μια σύγκρουση με ένα κομμάτι ρωσικού δορυφόρου.
  Εξάλλου, τα συντρίμμια που βρίσκονται σε χαμηλή τροχιά αποτελούν επίσης κίνδυνο για την ίδια γη. Το 2006 τα κομμάτια ενός ρωσικού κατα- σκοπευτικού δορυφόρου κάηκαν με την είσοδό τους στην ατμόσφαιρα και πέρασαν πολύ κοντά από ένα Airbus που μετέ- φερε 270 επιβάτες, καθώς πετούσε πάνω από τον Ειρηνικό. Μέχρι σήμερα, μόνο ένα άνθρωπος έχει τραυματιστεί από τα διαστημικά σκουπίδια. Ηταν μια γυναίκα στην Οκλαχόμα που χτυπήθηκε στον ώμο με ένα κομμάτι της δεξαμενής καυσίμων ενός πυραύλου τύπου Δέλτα.
Πηγή: Ημερησία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου