Παρασκευή 14 Ιανουαρίου 2011

Ασφάλεια στο διαδίκτυο.

  Τον τελευταίο καιρό γίνεται μια γενικότερη συζήτηση ανάμεσα στο Υπουργείο Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων και τους εκπαιδευτικούς φορείς για την ένταξη των υπολογιστών και των διαδραστικών πινάκων στο δημοτικό σχολείο. 
  Ακούμε συνέχεια ότι οι υπολογιστές είναι ένα χρήσιμο εργαλείο μάθησης, ότι πρέπει να ενθαρύνουμε τους μαθητές μας να χρησιμοποιούν το διαδίκτυο για να αντλούν πληροφορίες και διοργανώνονται σεμινάρια για την ένταξη των ΤΠΕ  στην εκπαιδευτική διαδικασία.
   Κάποιοι είναι υπέρ της γενικευμένης χρήσης των υπολογιστών στα σχολεία,  άλλοι κατά, ενώ κάποιοι θέτουν όρους και προυποθέσεις για την εισαγωγή τους και την ένταξή τους στην εκπαίδευση. 
   Αυτό, όμως, που  με προβληματίζει ιδιαίτερα, είναι το πώς θα προστατέψουμε τα παιδιά από τους κινδύνους που υπάρχουν από την αλόγιστη χρήση του Διαδικτύου και κατά πόσο είμαστε έτοιμοι ως εκπαιδευτικοί να αντιμετωπίσουμε τις νέες προκλήσεις.
   Επειδή φέτος στην τάξη έχω εντάξει τις ΤΠΕ στην εκπαιδευτική  διαδικασία, σκέφτηκα να κουβεντιάσω με τους μαθητές μου για το διαδίκτυο και τους τρόπους με τους οποίους μπορούμε να προστατέψουμε τον ευατό μας από τους κινδύνους που υπάρχουν σε αυτό.
   Το υλικό που χρησιμοποιήσαμε για τη συζήτησή μας το αντλήσαμε από τη διεύθυνση: www.saferinternet.gr
Αφίσες με σύντομες συμβουλές για το διαδίκτυο.

  Για να ενημερωθούμε καλύτερα και πληρέστερα για το διαδίκτυο κατεβάσαμε από την ιστοσελίδα Saferinternet το σύντομο οδηγό για τους μαθητές  "Ασφαλής χρήση του Διαδικτύου" και αφού τον αναπαραγάγαμε στο σχολείο τον μελετήσαμε και συζητήσαμε.
  Για να κατεβάσετε το συνοπτικό οδηγό για τους μαθητές ή άλλο έντυπο υλικό για την ασφαλή χρήση του διαδικτύου κάντε κλικ στην παραπάνω εικόνα. 
  Τέλος, δημιουργήσαμε στην τάξη μας μια "γωνία ενημέρωσης" όπου αναρτήσαμε μέρος του υλικού για την ασφαλή χρήση του διαδικτύου ώστε να ενημερωνόμαστε καθημερινά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου