Τετάρτη 6 Οκτωβρίου 2010

Τεράστια οικολογική καταστροφή στην Ουγγαρία.

   Τέσσερις άνθρωποι έχασαν τη ζωή του και τουλάχιστον 120 άλλοι τραυματίστηκαν από τη διαρροή της κόκκινης τοξικής λάσπης από τις δεξαμενές του εργοστασίου αλουµινίου Αjkai Τimfoldgyar Ζrt, 165 χλμ δυτικά της Βουδαπέστης που ανακοινώθηκε χθες. Η κυβέρνηση κήρυξε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης τρεις επαρχίες της χώρας. 
  Στο μεταξύ, η Ευρωπαϊκή Ένωση, εξέφρασε την Τετάρτη ανησυχία ότι η τοξική λάσπη που διέρρευσε από εργοστάσιο παραγωγής αλουμινίου στην Ουγγαρία θα μπορούσε να προκαλέσει οικολογική καταστροφή και σε άλλες χώρες. Η Ουγγαρία ανακοίνωσε ότι η επιχείρηση απορρύπανσης θα διαρκέσει έναν χρόνο.
  Ο εκπρόσωπος της ΕΕ, Τζο Χένον, δήλωσε την Τετάρτη: «Ανησυχούμε όχι μόνο για το περιβάλλον στην Ουγγαρία, αλλά ότι η καταστροφή θα μπορούσε να περάσει τα σύνορα». Πρόσθεσε ότι η ΕΕ είναι έτοιμη να βοηθήσει εάν η καταστροφή λάβει μεγαλύτερες διαστάσεις.
  Από τις εγκαταστάσεις του εργοστασίου αλουµινίου υπολογίζεται ότι έχουν διαρρεύσει ένα εκατοµµύριο εκατό χιλιάδες κυβικά µέτρα τοξικών λυµάτων, τα οποία αφότου έσπασαν ένα φράγµα και αναµείχθηκαν µε νερά από βροχοπτώσεις, μολύνοντας ήδη τον παραπόταµο του Δούναβη, ποταµό Μαρτσάλ µε αποτέλεσµα να κινδυνεύει µε µόλυνση και ο ίδιος ο Δούναβης.
    Οι τόνοι της κόκκινης τοξικής λάσπης κατέκλυσαν ταχύτατα τα χωριά γύρω από το εργοστάσιο Αjkai Τimfoldgyar Ζrt ενώ ειδικά στο Κολοντάρ, το ύψος της λάσπης ξεπέρασε σε µερικά σηµεία τα δύο µέτρα.
  «Η κυβέρνηση κήρυξε σε κατάσταση συναγερμού στους νομούς Βεζπρέμ, Γκίορ Μόζον-Σόπρον και Βας λόγω της πλημμύρας της κόκκινης λάσπης», ανακοίνωσε το υπουργείο Εσωτερικών. Ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ζόλταν Ιλες, αποφάνθηκε ότι δεν υπήρξε ποτέ μια τόσο σοβαρή "οικολογική καταστροφή", στην Ουγγαρία, σε επίσκεψή του στο Κολοντάρ, ένα από τα χωριά που επλήγησαν.
  «Ευτυχώς, τα αποθέματα πόσιμου ύδατος, τα οποία βρίσκονται πολύ πιο βαθιά, δεν επηρεάστηκαν», δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών Σάντορ Πίντερ, κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον πρωθυπουργό κ. Βίκτορ Ορμπαν.
  Ο αριθμός των νεκρών αυξήθηκε σε τέσσερα άτομα, δύο ενήλικες και δύο παιδιά, ανάμεσα τους και ένα βρέφος, δήλωσε ο διευθυντής των υπηρεσιών αντιμετώπισης καταστροφών, Γκιόργκι Μπακόντε. Επιπλέον, έξι άνθρωποι φέρονται ως αγνοούμενοι, πρόσθεσε. Και από τους 123 τραυματίες,οι 62 εισήχθησαν στο νοσοκομείο, και οι οκτώ είναι ακόμη σε σοβαρή κατάσταση, είπε.
   Χθες το απόγευμα, η κυβέρνηση έδωσε εντολή για αναστολή της παραγωγής στην εταιρεία MAL Zrt, ιδιοκτήτριας του εργοστασίου. Ο υπουργός Περιβάλλοντας Ζόλταν Ίλες δήλωσε στο MTI ότι έδωσε εντολή στην εταιρεία να επισκευάσει τη δεξαμενή της που παρουσίασε τη διαρροή.
  Οι ειδικοί προσπαθούν να εξουδετερώσουν την διαβρωτική επίδραση της λάσπης κυρίως με γύψο. Όπως είπαν, η κόκκινη λάσπη πρόκειται να κάνει στείρο ένα μεγάλο μέρος του εδάφους με το οποίο ήρθε σε επαφή - σε μια έκταση περίπου 40 τετρ. χλμ-και σκοτώνει τα ψάρια στον Μαρσάλ, που εκβάλλει στον Ραάμπ, παραπόταμο του Δούναβη. Ήδη, εκατοντάδες νεκρά ψάρια επιπλέουν στο ποτάμι, δήλωσε μια φωτογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου.
   Οι ζημίες από την τοξική καταστροφή υπολογίζονται μεταξύ 5 και 10 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με τις πρώτες επίσημες εκτιμήσεις.
  Η κόκκινη λάσπη είναι ένα τοξικό υπόλειμμα από την παραγωγή του αλουμινίου, που αποτελείται από επιβλαβή στοιχεία, όπως ο μόλυβδος που είναι εξαιρετικά διαβρωτικά, κυρίως για το δέρμα, και προκαλούν σοβαρούς τραυματισμούς, κυρίως εγκαύματα. Η παραγωγή ενός τόνου αλουμινίου προκαλεί την παραγωγή σχεδόν τριών τόνων κόκκινης λάσπης.
Πηγή: www.tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου