Κυριακή 19 Σεπτεμβρίου 2010

Σφραγίστηκε η πετρελαιοπηγή της BP στον Κόλπο του Μεξικού.

    Με μια τελευταία ένεση τσιμέντου, η BP κατάφερε να σφραγίσει οριστικά το υποθαλάσσιο κοίτασμα πετρελαίου που μόλυνε επί τρεις μήνες τον Κόλπο του Μεξικού. Οι κρίσιμες δοκιμές στο τσιμεντένιο σφράγισμα ολοκληρώθηκαν με επιτυχία, ανακοίνωσε νωρίς σήμερα το απόγευμα η αμερικανική κυβέρνηση.
    Η διαρροή πετρελαίου στον Κόλπο του Μεξικού έχει σταματήσει από τις 15 Ιουλίου, μετά την τοποθέτηση ενός νέου καλύμματος στην κεφαλή της γεώτρησης. Όμως παρά την επιτυχή κατάληξη της επιχείρησης, οι γεωλόγοι της BP και της κυβέρνησης ανησυχούσαν ότι το πετρέλαιο θα ασκούσε πίεση στα υπερκείμενα στρώματα εδάφους και θα έβρισκε άλλη διέξοδο. 
   Η οριστική λύση ήρθε από τη λεγόμενη γεώτρηση εκτόνωσης, η οποία συνάντησε το φρεάτιο της παλιάς γεώτρησης σχεδόν 4 χιλιόμετρα κάτω από τον πυθμένα του ωκεανού. Την Παρασκευή η BP διοχέτευσε στη νέα γεώτρηση 74 τόνους τσιμέντου που έκλεισαν για πάντα το παλιό φρεάτιο.
    Τα ξημερώματα της Κυριακής ολοκληρώθηκαν και οι δοκιμές στο τσιμεντένιο σφράγισμα, το οποίο, όπως διαπιστώθηκε, αντέχει βάρος τουλάχιστον 680 κιλών και πιέσεις τουλάχιστον 80 κιλών ανά τετραγωνικό εκατοστό.
    Περίπου 780 εκατομμύρια λίτρα, ή 4,9 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου, εκτιμάται ότι διέρρευσαν στον Κόλπο του Μεξικού από τις 21 Απριλίου, όταν μια φυσαλίδα μεθανίου προκάλεσε έκρηξη στην πλατφόρμα DeepHorizon και σκότωσε 11 εργάτες. 
Πηγή: Τα Νέα 
Πατώντας τον παρακάτω σύνδεσμο μπορείτε να διαβάσετε παλαιότερες αναρτήσεις για το ίδιο θέμα:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου