Δευτέρα 2 Αυγούστου 2010

Ο έκτος μεγαλύτερος ποταμός του πλανήτη βρίσκεται... στη θάλασσα!

    Aν νομίζετε ότι ποτάμια σχηματίζονται μόνο στη στεριά, κάνετε λάθος. Για πρώτη φορά ανακαλύφθηκε μεγάλος, κανονικός υποθαλάσσιος ποταμός στο βυθό της Μαύρης Θάλασσας, που αποτελείται από κοίτη, παραποτάμους, ρεύματα, ακόμα και... καταρράκτες.
   Ο όγκος νερού που μεταφέρει είναι 350 φορές μεγαλύτερος από του Τάμεση στο Λονδίνο και, αν βρισκόταν στην επιφάνεια, θα ήταν ο έκτος μεγαλύτερος ποταμός του πλανήτη μας από άποψη όγκου νερού.
  Οι Βρετανοί ερευνητές της σχολής γεωεπιστημών και περιβάλλοντος του πανεπιστημίου του Λιντς, υπό τον δρα Νταν Πάρσονς, σύμφωνα με τις εφημερίδες "Ντέιλι Τέλεγκραφ" και "Ντέιλι Μέιλ", χρησιμοποίησαν ένα ρομποτικό υποβρύχιο που μελέτησε το βυθό κοντά στην Τουρκία.
   Το βάθος του ποταμού φτάνει τα 35 μέτρα σε μερικά σημεία ενώ έχει μήκος περίπου 60 χιλιομέτρων, πλάτος γύρω στα 800 μέτρα και το νερό του κυλάει με ταχύτητα περίπου 6,5 χιλιομέτρων την ώρα. Γύρω στα 22.000 κυβικά μέτρα νερού ρέουν μέσα από αυτόν κάθε δευτερόλεπτο (δέκα φορές περισσότερο σε σχέση με τον μεγαλύτερο ευρωπαϊκό ποταμό, τον Ρήνο).
  Ο ποταμός, που δεν έχει ακόμα ονομαστεί, μεταφέρει πολύ αλμυρό νερό και ιζήματα και είναι ο μόνος ενεργός υποθαλάσσιος ποταμός που έχει βρεθεί μέχρι σήμερα. Η δημιουργία του οφείλεται στα αλμυρά νερά που εισδύουν από την Μεσόγειο στο Στενό του Βοσπόρου και από εκεί στην Μαύρη Θάλασσα (Εύξεινο Πόντο). Τα νερά αυτά έχουν μικρότερη περιεκτικότητα σε αλάτι, γεγονός που αναγκάζει το πιο πυκνό νερό της Μεσογείου να ρέει συνεχώς σαν ένα ποτάμι κατά μήκος του βυθού της Μαύρης Θάλασσας και, στην πορεία των αιώνων, να έχει σκάψει ένα κανάλι με όχθες. Το νερό του καναλιού είναι πιο αλμυρό και συνεπώς πιο πυκνό από το υπόλοιπο νερό γύρω του.
  Έρευνες με σόναρ έχουν αποκαλύψει στο παρελθόν υποθαλάσσια κανάλια-μαιάνδρους σε πολλούς ωκεανούς. Τα μεγαλύτερα κανάλια έχουν βρεθεί στον Ατλαντικό, στα ανοικτά των ακτών της Βραζιλίας, όπου εκβάλλει ο Αμαζόνιος. Ποτέ όμως μέχρι σήμερα δεν είχε εντοπιστεί κάποιο ρεύμα νερού να διασχίζει ένα τέτοιο κανάλι.
   Το κανάλι-ποτάμι της Μαύρης Θάλασσας είναι μικρότερο από αυτά του Ατλαντικού, είναι όμως το πρώτο όπου αποδεικνύεται ότι νερό μπορεί να ρέει μέσα από αυτά τα κανάλια, όπως στα κανονικά επιφανειακά ποτάμια. Σύμφωνα με τον Πάρσονς, εκεί όπου υπάρχουν τέτοια ποτάμια, οι εταιρίες πετρελαίου θα μπορούσαν να κάνουν υποθαλάσσιες γεωτρήσεις. 
Πηγή: Ελευθεροτυπία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου