Τρίτη 27 Ιουλίου 2010

«Plastiki» για τη σωτηρία του Ειρηνικού.

   Τέσσερις μήνες ταξιδιού στον Ειρηνικό Ωκεανό συμπλήρωσε το ιστιοφόρο «Plastiki», που μπήκε εντυπωσιακά όσο και δύσκολα στο λιμάνι έξω από Ναυτικό Μουσείο της Αυστραλίας στο Σίδνεϊ. 
Το «Plastiki» στην Αυστραλία (ΕΡΑ/ΑΠΕ)
    Το «Plastiki» είναι στο μεγαλύτερο μέρος του κατασκευασμένο από 12.500 ανακυκλωμένα πλαστικά μπουκάλια και θαλασσοδέρνεται από τις 20 Μαρτίου, κάνοντας διάφορες στάσεις στον δρόμο του, συμπεριλαμβανομένων των νησιωτικών κρατών Κιριμπάτι και Σαμόα, μεταφέροντας το μήνυμα πως η υπεραλίευση και η επικίνδυνη «σούπα» των πλαστικών αποβλήτων απειλούν μεγάλο τμήμα του Ειρηνικού. Το όνομά του παραπέμπει στο «Kon-Tiki», το ξύλινο σκάφος του Νορβηγού εξερευνητή Θορ Χέγιερνταλ, που το 1947 διέπλευσε τον Ειρηνικό.      
   Το εξαμελές πλήρωμα του «Plastiki» πέρασε τις 128 μέρες του ταξιδιού σε μια καμπίνα 6 επί 4,5 μέτρων, με κονσέρβες αλλά και ζαρζαβατικά από τον μικρό κήπο καταστρώματος. Αντιμετώπισε θυελλώδεις ανέμους, κύματα, υψηλές θερμοκρασίες και σκισμένα ιστία για να κάνει ένα ταξίδι «από τα σκουπίδια στον θρίαμβο», όπως είπε ο Αμερικανός πρεσβευτής στην Αυστραλία.
 Πηγή: Ελευθεροτυπία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου