Σάββατο 31 Ιουλίου 2010

Greenpeace: Η Κίνα κρύβει το μέγεθος της πετρελαιοκηλίδας.

  Η πετρελαιοκηλίδα που έχει δημιουργηθεί στα ανοιχτά των βορειοανατολικών ακτών της Κίνας, κοντά στο λιμάνι Νταλιάν, πρόκειται για μια από τις χειρότερες στην ιστορία σύμφωνα με την περιβαλλοντική οργάνωση Greenpeace. 
   Είναι 60 φορές πιο σημαντική από όσο έχει ανακοινώσει η κινεζική κυβέρνηση επισημαίνει η Greenpeace.
   Περίπου 60.000 με 90.000 τόνοι αργού πετρελαίου έχουν διαρρεύσει στην Κίτρινη Θάλασσα,ύστερα από την έκρηξη που σημειώθηκε στις 16 Ιουλίου σε δύο αγωγούς της πετρελαϊκής εταιρείας China National Petroleum Corp (CNPC) που μετέφεραν αργό πετρέλαιο από ένα πλοίο σε μία δεξαμενή. Ποσότητα πολύ μεγαλύτερη από τους 1.500 τόνους που είχε αναφέρει η κινεζική κυβέρνηση.
  "Είναι μία από τις 30 μεγαλύτερες πετρελαιοκηλίδες στην ιστορία", δήλωσε στον Τύπο από το Πεκίνο ο σύμβουλος της Greenpeace και ειδικός του πανεπιστημίου της Αλάσκας, Ρίτσαρντ Στάινερ.
   "Αν οι εκτιμήσεις μας είναι σωστές είναι σίγουρα πιο σημαντική από την πετρελαιοκηλίδα του Exxon Valdez στην Αλάσκα το 1989", πρόσθεσε ο Ρίτσαρντ Στάινερ.
Οι κινεζικές αρχές έχουν ανακοινώσει ότι η πετρελαιοκηλίδα έχει έκταση 435 τεραγωνικά χιλιόμετρα, ενώ κάποια μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι φτάνει τα 946 τεραγωνικά χιλιόμετρα.
    Η Greenpeace  εκτιμά πως η πετρελαιοκηλίδα μπορεί να έχει φτάσει ακόμη και στη Βόρειο Κορέα.
    Η Κίνα ανακοίνωσε τη Δευτέρα, δέκα ημέρες μετά το ατύχημα, ότι έχει περιορίσει τη μόλυνση από την πετρελαιοκηλίδα, ενώ την ίδια ημέρα το λιμάνι του Νταλιάν ξεκίνησε να λειτουργεί κανονικά.
 Πηγή: Ελευθεροτυπία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου