Δευτέρα 12 Ιουλίου 2010

Μαύρο ποτάμι στο βυθό...

   Το πετρέλαιο διαρρέει και πάλι ανεµπόδιστα στον βυθό του Κόλπου του Μεξικού, καθώς το Σάββατο η ΒΡ έκανε ένα βήµα πίσω στις προσπάθειες που καταβάλλει για να δαµάσει τη διαρροή, ώστε να µπορέσει να κάνει δύο βήµατα µπροστά σε λίγες ηµέρες. 
  Η εταιρεία αφαίρεσε το καπάκι που συνέλεγε µέρος του διαρρέοντος πετρελαίου µε την ελπίδα να το αντικαταστήσει µε άλλο που θα συλλέγει µεγαλύτερες ποσότητες ή και όλο το πετρέλαιο. Η προσπάθεια µεταδόθηκε ζωντανά στο Ιντερνετ από τις βιντεοκάµερες που είναι προσδεδεµένες σε τηλεκατευθυνόµενα βαθυσκάφη. Ροµποτικοί βραχίονες και λαβίδες ξεβίδωσαν ένα µπουλόνι και το καφετί πετρέλαιο διέρρευσε και πάλι ανεµπόδιστα στα νερά του Κόλπου.
  Το στοίχηµα είναι µεγάλο τόσο για την ΒΡ όσο και για τον Μπαράκ Οµπάµα και την κυβέρνησή του, αφού ο αµερικανός πρόεδρος έχει από καιρό δηλώσει πως έχει αναλάβει προσωπικά την ευθύνη για την καταπολέµηση της διαρροής. Ωστόσο πρέπει να σηµειωθεί ότι δεν υπάρχει εγγύηση επιτυχίας σε µια τέτοια επιχείρηση ακριβείας σε βάθος 1.600 µέτρων κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας, ενώ η οριστική λύση που ελπίζεται ότι θα δοθεί µε τη µείωση της πίεσης στην πετρελαιοπηγή χάρη σε δύο βοηθητικά πηγάδια δεν µπορεί να εφαρµοστεί πριν από τα µέσα Αυγούστου. «Το θέµα δεν είναι ότι τοποθετείς το καπάκι και τελείωσε. Δεν είναι σαν να βάζεις το καπάκι σ' ένα σωληνάριο οδοντόκρεµας…», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Ακτοφυλακής Τζέιµς Μακφέρσον.
15.000 βαρέλια
   Τώρα καθηµερινά χύνονται και πάλι στη θάλασσα τα 15.000 βαρέλια πετρελαίου που υπολογιζόταν ότι συλλέγονταν χάρη στο προηγούµενο καπάκι που αφαιρέθηκε το Σάββατο. Αν όµως όλα πάνε καλά, διευκρίνισε ο αντιπρόεδρος της ΒΡ Κεντ Ουέλς, το νέο, αποτελεσµατικότερο καπάκι θα τοποθετηθεί µέσα σε τέσσερις έως επτά ηµέρες και θα συλλέγει το περισσότερο, ίσως και όλο το πετρέλαιο που διαρρέει. Επίσης τα πλοία θα µπορούν να αποσυνδέονται ταχύτερα από το νέο σύστηµα σε περίπτωση θαλασσοταραχής. Η ΒΡ ανακοίνωσε ακόµη ότι έχει καταπλεύσει στην περιοχή το πλοίο Ηelix Ρroducer Ι, που µπορεί να αντλεί από τη θάλασσα έως και 25.000 βαρέλια πετρελαίου ηµερησίως και συνεπώς υπολογίζεται ότι θα να αντισταθµίσει µε το παραπάνω το επιπλέον πετρέλαιο που διαρρέει µέχρι να τοποθετηθεί το νέο καπάκι.
   Τις εργασίες παρακολουθεί στενά από τον Λευκό Οίκο ο πρόεδρος Οµπάµα που ενηµερώνεται πολλές φορές την ηµέρα για τις εξελίξεις στον Κόλπο του Μεξικού, δήλωσε ο προεδρικός σύµβουλος Ντέιβιντ Αξελροντ. «Εχουµε κάθε λόγο να πιστεύουµε ότι (το νέο καπάκι) θα λειτουργήσει», τόνισε. Ταυτόχρονα όµως παραδέχθηκε πως οι µηχανικοί της ΒΡ εξακολουθούν να πλέουν σε «αχαρτογράφητα ύδατα» στις προσπάθειές τους να αντιµετωπίσουν τη διαρροή.
Πηγή: Τα Νέα
   Πατώντας τους παρακάτω συνδέσμους μπορείτε να διαβάσετε παλαιότερες αναρτήσεις για το ίδιο θέμα.

BP spills coffee... ένα αλληγορικό βίντεο για την καταστροφή στον Κόλπο του Μεξικού.

Η έκταση της πετρελαιοκηλίδας στον κόλπο του Μεξικού και σύγκρισή της με το μέγεθος μιας πόλης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου