Δευτέρα 19 Ιουλίου 2010

Νέα μέθοδος εμβολιασμού με... τσιρότο!

   Αμερικανοί ερευνητές ανέπτυξαν μια νέα τεχνική εμβολιασμού που χρησιμοποιεί επιθέματα εμβολίων - που μοιάζουν με τσιρότα - και μπορεί να αντικαταστήσει τις επώδυνες βελόνες. Η μέθοδος παράλληλα υπόσχεται μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα στην ανοσία κατά διαφόρων ασθενειών, όπως η γρίπη.
  Κάθε "τσιρότο" εμβολίου διαθέτει εκατοντάδες μικροσκοπικές βελόνες που διαλύονται μέσα στο δέρμα. Στο μέλλον, σύμφωνα με τους επιστήμονες, οι άνθρωποι θα μπορούν να εμβολιάζονται μόνοι τους. 
   Οι δοκιμές σε ποντίκια έδειξαν ότι η νέα τεχνική παράγει καλύτερες αντιδράσεις του ανοσοποιητικού συστήματος του οργανισμού σε σχέση με τα συμβατικά εμβόλια μέσω βελονών.  
   Η μέθοδος παρουσιάστηκε στο περιοδικό ιατρικής "Nature Medicine". Αναπτύχθηκε από ερευνητές του πανεπιστημίου Έμορι και του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Τζόρτζια - το γνωστό Georgia Tech - των ΗΠΑ. 
    Επικεφαλής της έρευνας ήταν ο καθηγητής Ρίτσαρντ Κόμπανς, σύμφωνα με το BBC. Στην ερευνητική ομάδα συμμετέχουν οι ελληνικής καταγωγής ερευνητές Δημήτρης Κουτσονάνος και Ιωάννα Σκούντζου της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου Έμορι. 
   Κάθε "τσιρότο" περιέχει τουλάχιστον 100 μικρο-βελόνες με μήκος μόλις 0,65 χιλιοστά η κάθε μια. Οι μικροσκοπικές βελόνες είναι έτσι σχεδιασμένες, ώστε να τρυπούν τα εξωτερικά στρώματα του δέρματος και στη συνέχεια να διαλύονται σε αυτό. 
    Τα τεστ σε πειραματόζωα αφορούσαν το εμβόλιο της γρίπης και έδειξαν ότι μετά από τρεις μήνες η νέα μέθοδος είχε παράγει περισσότερα αντισώματα σε σχέση με τον παραδοσιακό εμβολιασμό.  
   Σε περίπτωση που οι περαιτέρω δοκιμές επιβεβαιώσουν την αποτελεσματικότητα του "τσιρότου", τότε δεν θα χρειάζεται πια εξειδικευμένο προσωπικό για τον εμβολιασμό αφού θα γίνεται από τους ίδιους τους ανθρώπους. 
    Η νέα ανώδυνη και εύχρηστη μέθοδος θα επιτρέψει επίσης τον γρήγορο εμβολιασμό σε μαζική κλίμακα σε περίπτωση πανδημίας, σύμφωνα με τους ερευνητές.  
     Αν και οι μέχρι τώρα δοκιμές αφορούσαν μόνο το εμβόλιο της γρίπης, οι επιστήμονες πιστεύουν ότι η μέθοδος μπορεί να εφαρμοστεί και σε άλλους είδους εμβόλια, με κόστος όχι μεγαλύτερο από αυτό μιας κανονικής βελόνας. 
   Σύμφωνα με τον καθηγητή Κόμπανς, επειδή υπάρχουν ανοσοποιητικά κύτταρα ακριβώς κάτω από την επιφάνεια του δέρματος, δεν είναι ανάγκη το εμβόλιο να διεισδύσει βαθειά μέσα στο δέρμα.  
   Τα επόμενα χρόνια, οι ερευνητές θα δοκιμάσουν τη νέα τεχνική σε ανθρώπους. 
Πηγή: Ελευθεροτυπία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου