Τρίτη 22 Ιουνίου 2010

Το δηλητηριασμένο νερό ο μεγαλύτερος φονιάς στο Μπανγκλαντές!

   Ένας στους πέντε θανάτους στο Μπανγκλαντές οφείλεται σε δηλητηρίαση από μολυσμένο με αρσενικό νερό, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύεται στη ιστοσελίδα του ιατρικού περιοδικού Lancet. Στην κατανάλωση δηλητηριασμένου νερού από πηγάδια οφείλεται ένας στους τέσσερις θανάτους ασθενών που πάσχουν από χρόνια νοσήματα. 
    Πρόκειται για τα συμπεράσματα εξαετούς έρευνας που διεξήχθη υπό την εποπτεία του Χάνιμπουλ Αχσάν, καθηγητή στο Πανεπιστήμιο του Σικάγου. Υπό παρακολούθηση τέθηκαν 11.746 ενήλικες εκ των οποίων οι 407 πέθαναν μέσα σε αυτό το διάστημα.Η ανάλυση του επιπέδου αρσενικού στα ούρα τους αποκάλυψε ότι ήταν η αιτία θανάτου για το 21% των περιπτώσεων και για το 24% όσων έπασχαν από κάποιο χρόνιο νόσημα.
    Η μακροχρόνια έκθεση στο αρσενικό έχει συνδεθεί με την εμφάνιση καρκίνου του ήπατος, των νεφρών, της κύστης και του δέρματος, και με καρδιακές παθήσεις. Αποτελεί μείζον πρόβλημα υγείας σε 70 κράτη, με τον Παγκόσμιο Οργανσιμό Υγείας να χαρακτηρίζει τη μόλυνση του υδροφόρου ορίζοντα από το αρσενικό ως "τη μεγαλύτερη μαζική δηλητηρίαση ενός πληθυσμού στην ιστορία".
Πηγή: Ελευθεροτυπία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου