Πέμπτη 24 Ιουνίου 2010

Τα αεροπλάνα μπορούν να «αναγκάσουν» τα σύννεφα να φέρουν βροχή ή χιόνι!

    Στην εποχή της τεχνολογίας δεν είναι παράξενο που ο σύγχρονος βροχοποιός δεν είναι ένας μάγος αλλά μπορεί να είναι ένα μηχάνημα. Το πιο αξιοπερίεργο είναι μάλλον ότι, όπως για πρώτη φορά διαπίστωσαν οι επιστήμονες, είναι δυνατό τα αεροπλάνα που πετάνε στον ουρανό, να προκαλέσουν βροχή ή και χιόνι – χωρίς να έχουν καν τέτοια «μαγική» πρόθεση! 
    Μια νέα μελέτη από ερευνητές του Εθνικού Κέντρου Ατμοσφαιρικής Έρευνας των ΗΠΑ, υπό τον Άντριου Χάιμσφιλντ, και των πανεπιστημίων του Κολοράντο και του Γουαιόμινγκ, η οποία δημοσιεύτηκε στο περιοδικό της Αμερικανικής Μετεωρολογικής Εταιρίας, διαπίστωσε ότι τα αεριωθούμενα αεροσκάφη, όταν κινούνται ανοδικά ή καθοδικά στον ουρανό, υπό ορισμένες ατμοσφαιρικές συνθήκες, μπορούν ακούσια να «πυροδοτήσουν» σε σύννεφα μεσαίου ύψους βροχή και χιόνι, που πέφτουν στο έδαφος σε σχετικά στενές ζώνες.
    Τα αεροπλάνα μπορούν να δημιουργήσουν τρύπες με περίεργα σχήματα ή κανάλια μέσα στα σύννεφα, που δημιουργούνται από σταγονίδια νερού με θερμοκρασίες κάτω των μείον 15 βαθμών Κελσίου. Καθώς ο αέρας παγώνει πίσω από τους κινητήρες των αεροσκαφών ή πάνω από τα φτερά των τζετ, τα σταγονίδια νερού παγώνουν και πέφτουν στο έδαφος.
    «Οποιοδήποτε αεροσκάφος, υπό ορισμένες συνθήκες, μπορεί να μεταβάλει την κατάσταση των νεφών και να οδηγήσει σε βροχή», δήλωσε ο Χάιμσφιλντ.
     Το φαινόμενο είναι πιο συνηθισμένο σε μερικές περιοχές όπως η δυτική Ευρώπη, όπου συχνά παρατηρούνται νέφη με πολύ παγωμένα σταγονίδια.
    Οι Αμερικανοί ερευνητές εκτιμούν ότι η πρόκληση βροχής ή χιονιού από τα αεροπλάνα είναι αρκετά συχνή, αν και ένας επίγειος παρατηρητής ή ένας δορυφόρος δεν μπορεί εύκολα να καταλάβει τι έχει πράγματι συμβεί.
 Πηγή: Ελευθεροτυπία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου