Τετάρτη 16 Ιουνίου 2010

Γλυπτό από σκουπίδια του Θερμαϊκού κοσμεί την παραλία Θεσσαλονίκης!

   Μία γλυπτική σύνθεση η οποία αποτελείται από καροτσάκια σούπερ μάρκετ, ποδήλατα, αγροτικά μηχανήματα, λάστιχα, λαμαρίνες, σιδηρικά κάθε είδους, σχοινιά και δίχτυα, «κοσμεί» από χθες τη νέα παραλία της Θεσσαλονίκης. Η πρώτη ύλη του έργου είναι στο σύνολο της καλυμμένη από βρύα, κοράλλια, όστρακα, ακόμη και καβουράκια, και ο λόγος δεν είναι άλλος από το ότι προέρχεται από το βυθό του Θερμαϊκού.
     Το ιδιαίτερο αυτό γλυπτό δημιούργησε ομάδα καλλιτεχνών του 2ου Φεστιβάλ Παραστατικών Τεχνών και σπουδαστών Ινστιτούτου Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΙΕΚ) της πόλης, έχοντας ως πρώτη ύλη τα σκουπίδια, που ανέσυραν από το βυθό του Θερμαϊκού κόλπου εξήντα περίπου δύτες από σαράντα αλιευτικά σκάφη, την προηγούμενη εβδομάδα. Σημειώνεται ότι οι αλιευτικοί σύλλογοι έχουν πραγματοποιήσει άλλες δύο φορές καθαρισμούς του βυθού.
  Σχολιάζοντας την πρωτότυπη αυτή προσπάθεια ευαισθη-τοποίησης των Θεσσαλονικέων, ο νομάρχης Παναγιώτης Ψωμιάδης σημείωσε: «Πρόκειται για μια συμβολική κίνηση που πραγματοποιείται σε συνεργασία με τους αλιευτικούς συλλόγους της περιοχής του Θερμαϊκού με σκοπό να ευαισθητοποιήσουμε τους πολίτες σε θέματα περιβάλλοντος» και συνεχάρη την πρωτοβουλία
   Ο Κώστας Χορίκης, ο οποίος πήρε μέρος στον καθαρισμό και είναι ο εκπρόσωπος των αλιευτικών συλλόγων Μείζονος Θεσσαλονίκης, Νέας Μηχανιώνας και Αγγελοχωρίου, δήλωσε σχετικά με τη ρύπανση του Θερμαϊκού ότι στο πλαίσιο της δουλειάς τους, ο ίδιος αλλά και οι συνάδελφοι του, συναντούν πολλές φορές σκουπίδια στο βυθό. «Συναντούμε ό,τι πιο περίεργο μπορείτε να φανταστείτε, από πλαστικές σακούλες, μπουκάλια και σίδερα, μέχρι λεκάνες τουαλέτας, λάστιχα, αυτοκίνητα και κάδους απορριμμάτων», σημείωσε.
  Ο καθαρισμός ξεκίνησε από το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης και ολοκληρώθηκε στον Λευκό Πύργο. Τα σκουπίδια ήταν πολλά και περίεργα προκαλώντας την έκπληξη της ομάδας καλλιτεχνών, αλλά και των περαστικών που παρακολούθησαν από κοντά την κατασκευή του περίεργου αυτού γλυπτού. Σε ό,τι αφορά δε την κατάσταση κάτω από την επιφάνεια των υδάτων του Θερμαϊκού Κόλπου, οι δύτες δεν παρέλειψαν να επισημάνουν ότι δεν είναι και τόσο άσχημα τα πράγματα, καθώς, όπως ανέφεραν, ο βυθός δεν καλύπτεται από βούρκο.
   Σημειώνεται, ότι την προηγούμενη εβδομάδα, η ΕΥΑΘ ανακοίνωσε ότι αναλαμβάνει με δικά της έξοδα, κάθε Κυριακή από εδώ και στο εξής, τον καθαρισμό του Θερμαϊκού με πλωτό σκάφος από επιπλέοντα αντικείμενα και κηλίδες.
    Το έργο θα παραμείνει στη θέση του μέχρι τις 18 Ιουνίου για να δείξει σε όσους κάνουν τη βόλτα τους στη νέα παραλία Θεσσαλονίκης, τι υπάρχει κάτω από τα νερά της...
Πηγή: www.tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου