Κυριακή 2 Μαΐου 2010

Τα νέα οικονομικά μέτρα.

       Ο κ. Παπακωνσταντίνου, ανακοίνωσε ότι η ύφεση για το 2010 θα φτάσει στο 4% ενώ για το 2011 προβλέπεται αρνητικός ρυθμός 2,6%. Επιστροφή σε θετικό ρυθμό από το 2012. Τόνισε ότι στα μέτρα που έχουν ήδη ληφθεί για το 2010, θα προστεθούν άλλα 5,8 δισεκατομμύρια ευρώ. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι το σύνολο των μέτρων για τη φετινή χρονιά, θα φτάσει στα 10 δισ. ευρώ. Η δημοσιονομική προσαρμογή για το 2011 θα φτάσει στα 10 δισ. ευρώ, για το 2012 στα 5 δισ. ευρώ και λίγο κάτω από τα 5 δισ. ευρώ για το 2013. Έτσι, το σύνολο της δημοσιονομικής προσαρμογής προσεγγίζει τα 30 δισ. ευρώ μέχρι και το 2013.

Αναλυτικά, τα μέτρα που ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών, έχουν ως εξής:

1. Καταργείται ο 13ος και ο 14ος μισθός στο δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα. Οι έχοντες μεικτές αποδοχές άνω των 3000 ευρώ, δεν θα παίρνουν καθόλου δώρα και επιδόματα. Όσοι κινούνται κάτω από αυτό το όριο, θα εισπράττουν 250 ευρώ το Πάσχα, 250 ευρώ ως επίδομα αδείας και 500 ευρώ τα Χριστούγεννα
2. Μειώνονται κατά 8% επιπλέον τα επιδόματα στον στενό δημόσιο τομέα. Για τους εργαζόμενους στον ευρύτερο δημόσιο τομέα όπου δεν υπάρχουν επιδόματα, θα περικοπούν οι μισθοί κατά 3% επιπλέον.
3. Καταργείται η 13η και η 14η σύνταξη για όλα τα ταμεία. Οι έχοντες (σε επίπεδο μεικτών) σύνταξη που δεν ξεπερνούν τις 2.500 ευρώ θα εισπράττουν 200 ευρώ το Πάσχα, 200 ευρώ το καλοκαίρι και 400 ευρώ τα Χριστούγγενα
4. Παγώνουν οι μισθοί και οι συντάξεις για όλη τη διάρκεια του προγράμματος στήριξης δηλαδή για τα επόμενα τρία χρόνια.
5. Μειώνονται οι συντάξεις πάνω από ένα όριο λόγω της επαναφοράς του ΛΑΦΚΑ
6. Αυξάνονται κατά 10% όλοι οι συντελεστές Φ.Π.Α. Ο συντελεστής του 21% γίνεται 23%. Ο συντελεστής του 10% γίνεται 11% και ο συντελεστής του 5% γίνεται 5,5%.
7. Αυξάνονται κατά 10% επιπλέον οι ειδικοί φόροι κατανάλωσης.
8. Επιβάλλεται έκτακτη εισφορά στις επιχειρήσεις. Ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου δεν έδωσε λεπτομέρειες για τον τρόπο υπολογισμού αυτής της εισφοράς.
9. Ξεκινά διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους για αλλαγές στο όριο απολύσεων (είναι σήμερα στο 2%) και μειώσεις στις αποζημιώσεις.
10. Προωθούνται ρυθμίσεις βάσει των οποίων θα μειώνεται η αποζημίωση για την υπερωριακή απασχόληση
11. Ορίζονται νέα επίπεδα κατώτατων αποδοχών για τους νέους και τους μακροχρόνια ανέργους
12. Από το 2011 θα ξεκινήσει η εφαρμογή ενιαίου μισθολογίου στο δημόσιο τομέα
13. Ανοίγουν τα κλειστά επαγγέλματα και απελευθερώνεται ο τομέας των μεταφορών
14. Λαμβάνονται μέτρα για την εξυγίανση του ΟΣΕ και την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας με παράλληλη ενίσχυση του ρόλου της αρμόδιας Ρυθμιστικής Αρχής (ΡΑΕ).

Άμεσα κατατίθεται και το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο. Η εξίσωση των ορίων ηλικίας ανδρών και γυναικών στο δημόσιο θα αρχίσει από το 2011 με τριετή περίοδο προσαρμογής σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο Γ. Παπακωνσταντίνου. Επίσης, το νομοσχέδιο θα περιλαμβάνει:

* Υπολογισμό της σύνταξης με βάση το σύνολο του εργασιακού βίου
* Σύνδεση του χρόνου συνταξιοδότησης με την εξέλιξη του προσδόκιμου χρόνου ζωής
* Περικοπές στη λίστα των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων
* Θέσπιση εγγυημένης σύνταξης για όσους υπερβαίνουν το 65ο έτος της ηλικίας τους η οποία θα καταβάλλεται εφόσον πληρούνται συγκεκριμένα εισοδηματικά κριτήρια.
Πηγή: Ελευθεροτυπία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου