Παρασκευή 16 Απριλίου 2010

Στάχτη από το ηφαίστειο της Σαντορίνης στη Γριλανδία.

     Μέχρι τη Γριλανδία έφτασε η στάχτη από την έκρηξη του ηφαιστείου της Σαντορίνης, πριν από 3.600 χρόνια, ενώ προκάλεσε ζημιές και στα δέντρα της Καλιφόρνιας, επισημαίνει ο ομότιμος καθηγητής Γεωλογίας στο ΑΠΘ, ηφαιστειολόγος, Μιχάλης Φυτίκας. 
     Όπως εξηγεί, η ηφαιστειακή τέφρα μπορεί να εκτιναχθεί σε πολύ μεγάλο ύψος και να φτάσει μέχρι τη στρατόσφαιρα. Εκεί, επειδή ο αέρας είναι πιο αραιός και η βαρύτητα πολύ μικρότερη, η τέφρα μπορεί να ταξιδέψει σε πολύ μεγάλες αποστάσεις, πριν αρχίσει να πέφτει και πάλι στο έδαφος.   
     Η τέφρα από το ηφαίστειο της Σαντορίνης, που ήταν από τις πιο ισχυρές εκρήξεις ηφαιστείων, εκτινάχθηκε σε ύψος που έφτανε ως τα 35 χλμ. 'Ομως, όσο πιο ενεργά είναι τα ηφαίστεια τόσο λιγότερη είναι η τέφρα που βγάζουν κατά τις εκρήξεις τους. «Αυτό συμβαίνει επειδή οι εκρήξεις είναι συχνές και δεν προλαβαίνει να συγκεντρωθεί μεγάλος όγκος ηφαιστειακού υλικού και τέφρας μέσα στο ηφαίστειο», τονίζει ο Μ. Φυτίκας. Το ηφαίστειο της Ισλανδίας δίνει μικρές προς μέτριες εκρήξεις, ενώ ηφαίστεια όπως η Αίτνα και της Χαβάης, που εκρήγνυνται συχνά, δίνουν πιο μικρές εκρήξεις.
Πηγή: Σάκης Αποστολάκης, Ελευθεροτυπία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου