Παρασκευή 16 Απριλίου 2010

Αεροπορικό χάος στην Ευρώπη λόγω της ηφαιστιακής τέφρας.



        Αεροπορικό αλαλούμ έχει προκαλέσει η έκρηξη ηφαιστείου στην Ισλανδία, καθώς στάχτη έχει καλύψει το σύνολο σχεδόν της ΒΔ Ευρώπης, καθιστώντας τις αεροπορικές συγκοινωνίες αδύνατες. Χιλιάδες ταξιδιώτες έχουν δει τα ταξίδια τους να ματαιώνονται καθώς περισσότερες από 17.000 πτήσεις έχουν ακυρωθεί
      Κλειστός παραμένει ο εναέριος χώρος της Ιρλανδίας, της Βρετανίας, του Βελγίου, της Ολλανδίας, της Δανίας, της Ελβετίας, της βόρειας Γαλλίας, της Φινλανδίας, της Λιθουανίας, της Λετονίας, της Εσθονίας, της Πολωνίας και το μεγαλύτερο μέρος της Γερμανίας. Παράλληλα, οι αρχές της Τσεχίας ανακοίνωσαν ότι ο εναέριος χώρος στα βορειοδυτικά της χώρας έκλεισε. Αντίθετα, η Σουηδία και η Νορβηγία ανακοίνωσαν ότι άρχισαν από σήμερα το πρωί (16/05/2010)  να λειτουργούν ορισμένα αεροδρόμια κυρίως στις βόρειες περιοχές της Σκανδιναβίας.
      Η Αυστρία κλείνει σταδιακά τα αεροδρόμιά της , ενώ ο εναέριος χώρος της Σλοβακίας έχει κλείσει. Το βορειοδυτικό τμήμα της Ρωσίας θα καλυφθεί σήμερα πλήρως από το νέφος της ηφαιστειακής τέφρας, δήλωσε το ρωσικό υπουργείο Περιβάλλοντος, προσθέτοντας ότι πολλά αεροδρόμια, μεταξύ αυτών και της Μόσχας, έχουν τεθεί σε κατάσταση συναγερμού.
      Εκατοντάδες ταξιδιώτες με προορισμό είτε την Ελλάδα, είτε χώρες της Ευρώπης, παραμένουν εγκλωβισμένοι, εξαιτίας των χιλιάδων πτήσεων που έχουν ακυρωθεί, σε ολόκληρη την Ευρώπη, λόγω του ηφαιστειακού νέφους που έχει καλύψει πολλές Ευρωπαϊκές χώρες.
      Μέχρι το μεσημέρι είχαν ματαιωθεί τουλάχιστον 60 πτήσεις από και προς το Ελευθέριος Βενιζέλος και τουλάχιστον 10 από και προς το Διεθνές Αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης. Το απόγευμα έγινε γνωστό, από το διεθνές αεροδρόμιο της Αθήνας, ότι άλλες 23 πτήσεις ματαιώθηκαν και είναι ακόμη άγνωστο πότε θα αποκατασταθεί η ομαλή διεξαγωγή των πτήσεων.
       Εκπρόσωπος της Eurocontrol, της ευρωπαϊκής υπηρεσίας για την ασφάλεια των πτήσεων, εκτίμησε ότι τα προβλήματα μπορεί να διαρκέσουν δύο ημέρες, κάτι που εξαρτάται από τις καιρικές συνθήκες. Η Eurocontrol προέβλεψε, επίσης, ότι η τέφρα θα εξαπλωθεί από τη νότια Γαλλία στη βόρεια Ιταλία και τα Βαλκάνια, προσθέτοντας ότι τα προβλήματα από την ηφαιστειακή τέφρα θα συνεχιστούν και αύριο.
        Υπενθυμίζεται ότι την Τετάρτη, το ηφαίστειο το οποίο βρίσκεται κάτω από τον παγετώνα Eyjafjallajokull εξερράγη για δεύτερη φορά μέσα σε διάστημα ενός μήνα, διαχέοντας στην ατμόσφαιρα τεράστιες ποσότητες μαύρης τέφρας και ατμού. Στο μεταξύ, οι αρχές της Ισλανδίας απομάκρυναν από τις εστίες τους τουλάχιστον 800 ανθρώπους που κατοικούν στις περιοχές γύρω από το ηφαίστειο, καθώς οι περιοχές αυτές απειλούνται να «πνιγούν» από το λιώσιμο των πάγων που προκάλεσε η έκρηξη.


Επίσης μπορείτε να δείτε βίντεο από παλαιότερη ανάρτηση πατώντας τον παρακάτω σύνδεσμο:

Έκρηξη ηφαιστείου Eyjafjallajoekull - Iσλανδία

Πηγή: www.tvxs.gr, Ελευθεροτυπία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου