Κυριακή 4 Απριλίου 2010

Η κατασκευή του αγάλματος της Eλευθερίας σε εικόνες.

lady_liberty_9.jpg
lady_liberty_6.jpg
lady_liberty_10.jpglady_liberty_11.jpglady_liberty_1.jpglady_liberty_2.jpglady_liberty_3.jpglady_liberty_4.jpglady_liberty_5.jpglady_liberty_8.jpg

       'Ολοι γνωρίζουμε το περίφημο Άγαλμα της Έλευθερίας στην Αμερική, αλλά πόσοι ξέρουμε τον τρόπο κατασκευής του; Οι παραπάνω εικόνες μας ενημερώνουν με τον καλύτερο τρόπο. Θυμίζουμε ότι το άγαλμα της Ελευθερίας υπήρξε δώρο της Γαλλίας προς την Αμερική για να τιμηθεί η γαλλοαμερικανική φιλία.
        Η ιδέα του αγάλματος ανήκει στον Γάλλο ιστορικό Εντουάρ ντε Λαμπουλέ. Το 1874, ο Φρεντερίκ Μπαρτολντί, έμπειρος γλύπτης, άρχισε να εργάζεται στο Παρίσι για την κατασκευή του, ενώ τη στατική δομή του, μελέτησε ο Γουστάβος Άιφελ.
        Όταν τελείωσε, το αμερικανικό Κογκρέσο αποφάσισε να τοποθετηθεί σε νησάκι, από όπου είναι ορατό σε όποιον μπαίνει ή βγαίνει από το λιμάνι της Νέας Υόρκης. Εγκαινιάστηκε στις 28 Οκτωβρίου του 1886.
        Το άγαλμα ζυγίζει 225 τόνους και καλύπτεται από ένα περίβλημα χαλκού. Το ύψος του, χωρίς τη βάση, είναι 46,5 μέτρα, ενώ με τη βάση διπλασιάζεται. Στο εσωτερικό του, 168 σκαλιά επιτρέπουν την άνοδο στο κεφάλι και άλλα 54 στο χέρι, που κρατάει τον πυρσό. Η βάση του φιλοξενεί από το 1972 το Μουσείο Μετανάστευσης.



Πηγή: www.freerolls.gr, www.el.wikipedia.org


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου