Σάββατο 27 Μαρτίου 2010

Το μαγικό αίμα που έσωσε 2 εκατομμύρια μωρά!!!!

Όλοι μπορούμε να βοηθήσουμε ώστε να σωθούν ζωές δίνοντας αίμα. Ο James Harrison, όμως, έχει σπάνια αντισώματα στο αίμα του. Ο 74χρονος άντρας από την Αυστραλία έχει έναν πολύ ειδικό τύπο αίματος και χάρη στις πολλές δωρεές του έχει σωθεί η ζωή πάνω από δύο εκατομμυρίων μωρών. Τα σπάνια αντισώματα που έχει το πλάσμα του αίματος του έχουν βοηθήσει τους επιστήμονες να αναπτύξουν ένα εμβόλιο για την ασθένεια Rhesus – πρόκειται για μία μορφή αναιμίας - που εμφανίζεται σε βρέφη και συχνά καταλήγει θανατηφόρα.
Ο Harrison, φέρει το παρατσούκλι «ο άνθρωπος με το χρυσό χέρι» εξαιτίας αυτού του σπάνιου γενετικού «δώρου». Στα 74 χρόνια του έχει δώσει αίμα 984 φορές, τα οποία έχουν χρησιμοποιηθεί για να βοηθήσουν εκατοντάδες χιλιάδες έγκυες γυναίκες στη θεραπεία των εμβρύων τους. Ο Harrison έγινε δότης μετά από μία περιπέτεια της υγείας του σε ηλικία 14 ετών. Τότε υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση στο στήθος και χρειάστηκε μετάγγιση 13 λίτρων αίματος. «Το αίμα που κάποιος δότης πρόσφερε τότε μου έσωσε τη ζωή κι έτσι υποσχέθηκα να δίνω αίμα μόλις συμπλήρωνα τα 18 μου χρόνια» δηλώνει ο ίδιος στη Daily Mail.
Κράτησε την υπόσχεσή του ξεκινώντας να δίνει αίμα στα 18. Τότε ήταν που οι γιατροί ανακάλυψαν ότι είχε το σπάνιο αντίσωμα που μπορεί να αποτρέψει την Rhesus, η οποία προκαλείται από μια ασυμβατότητα μεταξύ της μητέρας και της ομάδας αίματος του μωρού. Αφού το πληροφορήθηκε, ο Harrison προσφέρθηκε να συμμετάσχει σε εξετάσεις για την δημιουργία του εμβολίου Anti-D, το οποίο θα μπορούσε να χορηγείται σε έγκυες γυναίκες για την πρόληψη της ασθένειας που βλάπτει τα έμβια. Υπάρχει επιπλέον η δυνατότητα να χορηγείται σε βρέφη αμέσως μετά τη γέννησή τους.
Παρά το γεγονός ότι ο Harrison ποτέ δεν γνώρισε τις περισσότερες από τις μητέρες που βοήθησε, μία φίλη του είχε την ευκαιρία να τον ευχαριστήσει για την αφοσίωση του στην επιστήμη. Πριν δημιουργηθεί το εμβόλιο, η ίδια είχε αποβάλει δύο φορές εξαιτίας της νόσου Rhesus. Αφού έκανε το εμβόλιο, γέννησε ένα υγιές παιδάκι.
Ο Harrison έχει ακόμα μία και μάλιστα ακόμη πιο προσωπική σχέση με μία από τους αποδέκτες του εμβολίου. Πρόκειται για την κόρη του, Tracey, που έκανε το εμβόλιο όταν ήταν βρέφος.
Ο Harrison θα συμπληρώσει 1000 δωρεές τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.

Πηγή: www.tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου